NÅR IDA SJÖSTEDTS MERKE ble grunnlagt i 2001 ble hun sett på som en fremmed fugl på den minimalistiske motescenen. Publikum tok raskt Idas drømmende estetikk til hjertet sitt. Hun har både blitt belønnet med Guldknappen og tittelen Årets designer på Elle-gallaen og kjolene hennes har blitt båret av både svenske prinsesser og influensere. I samarbeid med Jotex har hun nå designet teppet Abstract rose.
Hvor hentet du inspirasjon for å designe teppet?
Blomstertrykk er en stor del av designspråket mitt, så det var naturlig å inkludere det her også Derfor valgte jeg en rose fra et trykk på en av kjolene mine. Den kolleksjonen er ikke tilgjengelig i butikken enda, siden det forstørret størrelsen. Navnet Abstract rose beskriver nøyaktig det du ser: et rosemotiv i ekstrem nærbilde, noe som gjør mønsteret nesten abstrakt.
På hvilken måte er det forskjellig å designe et plagg og et teppe?
En stor forskjell er man ikke jobber rundt en kropp. Det er ikke nødvendig å vurdere hvordan stoffet faller basert på for eksempel kroppstype. Et matte må også ligge i et rom hver dag over lengre tid. Så selv om jeg setter pris på tanken om at klærne mine skal vare lenge, må et tepper være enda mer tidløst, samtidig som den skal være moderne. Det er også helt andre proporsjoner, alt er mye større samtidig som det er mulighet for å gjøre det mer abstrakt.
Hva er det perfekte teppet for deg?
I tillegg til å tåle en livlig hverdag, bør det selvsagt også tilføre rommet farge, atmosfære og gi det en mykere følelse. Et godt teppe bør også være romslig og dominere rommet. Mange gjør feilen med å kjøpe et teppe som er for lite, noe som kan resultere i en rotete og uorganisert look.
ANGELO DA SILVEIRA GRUNNLA motemerket Diemonde i 2018. Merket kombinerer global street-kultur med skandinavisk estetikk. Selskapet har grunnlagt en mikrofabrikk i Örebro og produserer klærne sine i Sverige. Det har er et sterkt fokus på bærekraft, samfunnsengasjement og håndverk. Diemonde har mottatt flere priser, inkludert Elle sin hederspris i 2023. I samarbeid med Jotex har Angelo da Silveira designet teppet Mortal coil.
Hvor mye av motedesigneren Angelo da Silveira ser man i teppet?
Mye, men kanskje en annen del av universet mitt, som enda ikke har fått ta plass når jeg har skapt mote. Når jeg skaper klær, pleier jeg vanligvis å fokusere på det tidløse og være mer orientert mot markedet, men her har jeg fått frihet til å utforske med farger og former.
Hvor hentet du inspirasjon for å designe teppet?
Jeg finner inspirasjon på samme sted som når jeg designer klær: gjennom kontraster. I dette tilfellet eksperimenterte vi med kontraster i fargene. At jeg ofte trekker inspirasjon fra kontraster sier mye om meg og mine erfaringer. Som sjuåring kom jeg med familien min fra Vest-Afrika til Sverige. Jeg vokste opp i et multikulturelt miljø i Örebro, hvor jeg har hatt gleden av å bli kjent med flotte mennesker fra hele verden. Oppveksten min har latt meg sette pris på det vakre som ble født ut av kontraster. Jeg går alltid tilbake til meg selv før en skapelsesprosess og går utifra møter mellom ulike verdener, elementer og mennesker.
MOTESKAPER OG COUTURE-MESTEREN Lars Wallin er kjent for sine glamorøse, håndsydde kjoler som har blitt båret av en lang rekke kjendiser og kongelige. Kolleksjonene hans smelter sammen kunst og mote og alltid med en dyp respekt for håndverket. I dag driver han også NK Atelier, hvor kunder kan få sine gamle plagg redesignet eller skreddersydd en ny kreasjon som et alternativ til den utbredte bruk-og-kast-mentaliteten i moteverdenen. I samarbeid med Jotex har han nå designet teppet Feel free.
Hvor hentet du inspirasjon for å designe teppet?
Jeg startet å arbeide på en helt annen måte enn den jeg vanligvis bruker når jeg designer klær. Her satte jeg meg ned for å male frem ulike varianter. Det var utrolig kult og inspirerende! Resultatet ble et kunstnerisk teppe, samtidig som det har en veldig organisk form med myke linjer.
På hvilken måte er det forskjellig å designe et plagg og et teppe?
Selve designprosessen er egentlig ikke så veldig ulik. Uansett hva jeg designer begynner jeg med å reflektere over oppdraget. Hvor skal dette brukes? Når? Hva ønsker man å oppnå? Hvem skal bruke produktet? Klær handler selvfølgelig mer om 3D, men tankesettet bak er det samme.
Hvor mye av motedesigneren Lars Wallin ser man i teppet?
Jeg tror man vil kjenne igjen de feminine formene og glamouren. Jeg elsker glød og glans, derfor har vi valgt å veve inn tråder som gir teppet et silkeskinn. I likhet med mitt øvrige design, er dette et teppe som er langt fra minimalistisk og som absolutt ikke unnskylder seg.
MED MÅL OM Å SKAPE redesignet mote på en kommersiell og levedyktig måte, har Rave Review blitt et anerkjent navn i motebransjen. Duoen består av Livia Schück og Josephine Bergqvist, har mottatt flere utmerkelser for sitt unike design og innovative arbeid.De har blant annet hatt visninger under moteuken i Milano. Klærne deres har blitt båret av flere kjente personligheter, inkludert Miley Cyrus, Katy Perry og Dua Lipa. I samarbeid med Jotex lanseres nå teppet RRrug.
Hvor fikk dere inspirasjon for å designe teppet?
Vi landet raskt på at det skulle være rutete. Vi hadde skikkelig lyst til å skape noe som gjenspeilet Rave Review, og en av våre fremste designattributter er arbeidet med ruter, samt vintage-mønstre generelt. En like viktig del av DNA-et vårt er at vi arbeider mye med skjæringer og patchwork, slik at det føltes naturlig å kombinere elementene i et teppe.
På hvilken måte er det forskjellig å designe et plagg og et teppe?
Det mest åpenbare er selvsagt at klær må tilpasses kropp og trender. Et teppe kan gå i arv i generasjoner dersom materialet tillater det. Men egentlig er arbeidet overraskende likt. Når Josephine og jeg designer klær, ønsker vi å skape spennende plagg med en tydelig signatur. Samtidig må de være kommersielle, for vi ønsker selvsagt at folk skal ha dem på seg. Det samme gjelder for dette teppet. Vi ønsker å lage noe nyskapende som er hundre prosent Rave Review. Men fremfor alt må det være noe folk ønsker å kjøpe og ha i hjemmet sitt hver dag.
BEA SZENFELD ER MOTESKAPER, håndverker og kunstner Hun har designet klær for internasjonale superstjerner som Lady Gaga og Björk, samt tidligere kulturminister Alice Bah Kuhnke. Bea sitt verk har blitt utstilt både på Liljevalchs i Stockholm og senest på Metropolitan Museum i New York. Samtidig liker hun å være praktisk og underviser i lappeteknikk og andre remake-prosjekter på SVT sin Go'kväll. For Jotex har hun skapt teppet Nostromo, som er oppkalt etter romskipet i den første Alien-filmen.
På hvilken måte er det forskjellig å designe et plagg og et teppe?
Det er vanligvis mye håndverk involvert når jeg designer. Jeg klipper i papir, limer og bygger. Jeg lar ofte tilfeldighetene råde. Dette teppet skiller seg betydelig fra klærne som jeg vanligvis designer. Det er mer i slekt med mitt kunstneriske arbeid. Jeg har jobbet mer ut fra en idé og en trendanalyse om hvor vi er på vei og mindre med hvordan materialet faller på kroppen.
Hvor hentet du inspirasjon for å designe teppet?
Fremfor alt fra snakket om AI. Er det bra eller dårlig? Kan AI-funksjoner hjelpe eller skade? Jeg begynte å leke med tanken: Hvis jeg var en AI-robot som var matet med beskrivelser av natur jeg aldri har sett – hvordan ville det printede resultatet se ut? Jeg la også til en dose klimaangst, for i fremtiden har vi kanskje ikke ekte skoger og enger lenger, til og med skyene kan bli færre. Jeg laget et teppe som om jeg var en fremtidig AI-robot som tolker tapt natur, en natur som ikke lenger finnes annet enn på bilder. Resultatet blir et litt diffust, pikselert minne. Det blir litt ”AI møter design som møter miljøspørsmål”. Når det er sagt mener jeg ikke at de som kjøper teppet må tenke på alt det her. Prosessen er en ting, resultatet er noe annet.